Aardgasfactuur voor gezinnen tot 50 euro lager door zachte winter

De milde temperaturen zorgen ervoor dat gezinnen minder aardgas verbruiken en dat merken ze aan hun gasfactuur. Voor een gemiddeld gezin kan die factuur op jaarbasis tot 50 euro lager liggen. Na een erg zachte maand december, was ook januari uitzonderlijk warm. Tegelijk is het aanbod van gas ook erg groot. Ook dat drukt de prijzen, zegt groene stroomproducent Eneco.

Sinds het begin van de winter, op 21 december, is het kwik in Vlaanderen amper onder 0 gegaan. De maand december was trouwens één van de tien warmste maanden sinds 1901. Op 17 december steeg het kwik zelfs naar 15 graden.

Het ganse jaar 2019 is volgens de Wereld Meteorologische Organisatie overigens het op één na warmste jaar sinds de metingen. 

Dalende facturen voor consument

De uitzonderlijk zachte temperaturen - ook in de rest van Europa trouwens - zijn onmiddellijk merkbaar in het aardgasverbruik van de gezinnen: onze verwarming moet veel minder hard draaien.

In december lag het aardgasverbruik bij de particuliere klanten van Eneco 11% lager. In januari van dit jaar lag het aardgasverbruik zelfs 15% lager dan een gemiddeld jaar (nvdr. gemiddelde van de laatste 3 jaar). Dit betekent concreet dat een gezin van 4 personen met een gemiddeld verbruik op jaarbasis 50 euro minder betaalt op zijn factuur.

Dalende gasprijzen

Er is niet alleen de zachte winter met een dito lager verbruik, er is tegelijk een groot aanbod van gas. En ook dat drukt de prijzen.

De groothandelsprijzen van aardgas liggen historisch laag. In een jaar tijd ging de prijs voor gas met 25% omlaag. Deze prijsdaling heeft meerdere oorzaken, zegt Pieter Verlinden, hoofd Sourcing en Pricing van Eneco.

“Om te beginnen is er nooit zo veel import van Liquid Natural Gas (LNG) geweest als vandaag. Met name vanuit de Verenigde Staten worden er massaal schepen met LNG richting Europa gestuurd. Afgelopen jaar steeg de export uit de VS met meer dan 60%. Aan de terminals van Zeebrugge en Rotterdam is het tegenwoordig aanschuiven voor de schepen alvorens ze het Amerikaanse gas in het Europees netwerk kunnen pompen.”

                   Pieter Verlinden, hoofd Sourcing en Pricing Eneco

Dit Amerikaanse schaliegas is afkomstig uit boringen naar olie en wordt gezien als een soort nevenproduct dat tegen een zeer lage prijs op de Europese markt gedumpt wordt. De Amerikanen hebben het namelijk zelf niet nodig. De import is het afgelopen jaar sterk gestegen omdat de LNG infrastructuur in Amerika op punt is gesteld en omwille van een akkoord tussen de Europese Unie en de VS afgelopen zomer.

Ook Rusland en Oekraïne bereikten eind vorig jaar een handelsakkoord over de toevoer van Russisch gas door Oekraïne naar Europa. De nieuwe deal loopt voor een periode van 5 jaar.

Kortom, er is een groot aanbod én een kleine vraag. Dit maakt dat alle gasvoorraden bomvol zitten. Zolang koning Winter zijn intrede niet maakt, zit een prijsstijging er niet meteen aan te komen, aldus nog Eneco. 

 

Contacteer ons
Mark Van Hamme Eneco België
Pieter Verlinden Head Sourcing and Pricing Eneco
Mark Van Hamme Eneco België
Pieter Verlinden Head Sourcing and Pricing Eneco
Over Eneco

Eneco België is een duurzame energie-onderneming die zich richt op de productie en de levering van gas en elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Eneco is een toonaangevende speler in de levering en productie van hernieuwbare energie en een van de grootste spelers in de windsector met meer dan 1.000 MW hernieuwbare productiecapaciteit in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische consumentenmarkt en heeft de ambitie om 100% duurzame energie te leveren die opgewekt is op Belgische bodem via 107 windturbines en nu al meer dan 330.000 zonnepanelen. Het bedrijf heeft ook een participatie binnen Norther, het grootste windpark voor de Belgische kust. In totaal levert Eneco België al groene stroom en gas aan meer dan 1 miljoen residentiële aansluitingen en 55.000 zakelijke aansluitingen. Eneco biedt grote en betrouwbare investeringsopportuniteiten voor burgers en voor de lokale gemeenschap dankzij diverse investeringsprogramma’s dat het heeft lopen. Dit gaat van crowdfunding, obligaties en directe participatie via coöperatieven. Eneco zet in op een Nieuwe – volledig duurzame – Wereld en gaat daarbij verder dan het opwekken en verdelen van duurzame stroom. Het bedrijf zet ook in op energie-efficiëntie via isolatieprojecten, zonnepanelen, energie-opslag, elektrische laadpalen en andere innovatieve producten en diensten. Eneco België werkt met meer dan 300 medewerkers en is gevestigd in Mechelen, Gent en Waver.

Meer info op www.eneco.be

Eneco
Battelsesteenweg 455i
2800 Mechelen