2 Icon 6A840185-0766-4EA7-A0F1-D354DB1A63C1@3x calendar B4F93828-96F8-4437-8CF6-80599DC64A39@3x Icons/32x32/Checkmark-circle-2 Icons/24x24/Down Icons/24x24/Left Icons/24x24/Right Icons/24x24/Up Icons/32x32/Euro 06. Icons / Hide-password 2C590C06-90E1-4A9B-92FB-4E0AAFECDDFE@3x Icons/32x32/Gauge Icons/32x32/Leaf Loep 73D37533-9543-40A2-B01F-747B439E090F PVpaneel 1537E9F1-32E4-40F1-A0CF-C6E137D84DFB@3x reacties 84F88D51-93B4-4DBF-A66C-67FFCA35A637@3x A48A0A54-2715-43CE-8952-A3CB33BD32BB@3x Icons/32x32/Toon ToonApp YouTube-icon-dark Icons/32x32/Checkmark-circle-2 Icons/32x32/Euro Icons/32x32/Gauge Icons/32x32/Leaf Icons/32x32/Toon Icons/24x24/Down Icons/24x24/Left Icons/24x24/Right Icons/24x24/Up Icons/24x24/Up
3.220 vrijwilligers verzamelen 5 ton afval tijdens Eneco Clean Beach Cup

3.220 vrijwilligers verzamelen 5 ton afval tijdens Eneco Clean Beach Cup

Succesvolle 14de editie van de grootste strand clean-up van Europa

Blankenberge – De eerste zondag van de lente maken Belgische en Nederlandse surfclubs naar jaarlijkse gewoonte de kustlijn schoon tijdens de Eneco Clean Beach Cup. Maar liefst 3220 vrijwilligers lieten zich, verspreid over 26 kustlocaties, niet afschrikken door maartse buien of hevige windstoten en verzamelden tijdens deze 14de editie meer dan 5 ton afval (2,9 ton in België en 2,1 ton in Nederland) in één namiddag, waarvan het merendeel ​ plastic. “Dat blijft 5 ton te veel!”, zeg Sven Fransen, surfer en bezieler van het initiatief. “De kracht van dit eenmalig initiatief zit hem in de bewustmaking.” De surfclub die dit jaar de meeste deelnemers wist te activeren was Ostend Sailing uit Oostende. Zij werden tijdens het slotmoment in Blankenberge, de hoofdlocatie van de Eneco Clean Beach Cup, bekroond tot winnaar van de Cup. Het hoogtepunt van de namiddag was de vrijlating van zeehond Billy, die sinds januari verzorgd werd in het opvangcentrum van Sea Life Blankenberge. “Zeehonden worden vaak ziek van plastic afval in de Noordzee. De clean-up en sensibilisering van Eneco Clean Beach Cup maakt wel degelijk een verschil voor hen”, licht Steve Vermote van Sea Life Blankenberge, toe. “Billy kwam 18 kg aan de afgelopen maanden. Hij is nu sterk genoeg om terug de zee in te gaan!” ​

Story image

Een sportieve strandwandeling én een lenteschoonmaak: het bleek opnieuw een geslaagde combinatie voor de 3220 vrijwilligers (2.355 ​ in België en 790 in Nederland) die deze zondag afzakten naar de Belgische en Nederlandse kust. Gezinnen, jongeren, vrienden, collega’s, verenigingen en sportclubs staken samen de handen uit de mouwen om de stranden aan de start van het watersportseizoen op te ruimen. Zwerfvuil en plastic afval van over het hele land komt via waterlopen in zee terecht en spoelt aan op onze stranden. Gemiddeld zijn er per 100 meter vloedlijn 137 afval-items te vinden. Wie watersport beoefent, wordt er telkens mee geconfronteerd, zowel op het water als op het strand. Sven Fransen, surfer en bezieler van Eneco Clean Beach Cup blikt met een dubbel gevoel terug op een geslaagde 14de editie:

"Met meer dan 3.000 vooraf ingeschreven vrijwilligers, werd voor de start al een record verbroken, maar dat er daarbij nog extra vrijwilligers naar de kust zouden afzakken, in deze weersomstandigheden, had ik niet durven dromen. Ondanks het weer, was de sfeer top! Zoveel enthousiasme, zoveel gezinnen die zich amuseerden, zoveel mensen die zich samen ingezet hebben voor één zelfde doel. Het doet wat met me! Uiteraard blijft 5 ton opgehaald afval nog steeds 5 ton te veel. De kracht van een éénmalig initiatief als Eneco Clean Beach Cup schuilt zich in de bewustmaking: ik hoop dat zoveel mogelijk mensen vandaag de impact van plastics gezien hebben en daardoor in hun dagelijkse leven bewustere keuzes gaan maken, bijvoorbeeld in de supermarkt. Preventie blijft dé manier om de plastic problematiek aan de bron aan te pakken”, zegt Sven Fransen.
“We hebben maar één planeet en hebben ook als bedrijf de verantwoordelijkheid om die leefbaar te houden voor wie na ons komt”, kinkt het bij Mark Van Hamme van Eneco Belgium, hoofdpartner van het initiatief. “Al meer dan 10 jaar bundelen we - samen met de surfersfederatie - onze krachten om de stranden op te ruimen. Vandaag gaven 420 Eneco-werknemers en -klanten een duidelijk signaal dat het anders moet!”

Free Billy!

Het hoogtepunt van de namiddag was de vrijlating van zeehond Billy. Plastic afval is immers niet alleen vuil en onaangenaam voor strandgangers, maar ook bijzonder schadelijk voor vissen, zeevogels en zeedieren die steeds vaker plastic in hun lijf krijgen of erin verstikken. Ieder jaar spoelen er aan de Belgische kust tientallen zieke zeehondjes aan. Vaak jonge pups die ziek of gewond zijn door het afval of plastic in de Noordzee. Het SOS Rescue Team van Sea Life Blankenberge vangt deze gestrande zeehondjes op en verzorgt ze in het eigen zeehondenopvangcentrum. Billy is één van hen.

"Eind januari spoelde zeehond Billy aan in Wenduine, gekwetst en verzwakt”, vertelt Steve Vermote van Sea Life Blankenberge. “Na drie maanden intensieve verzorging, eet hij weer zelfstandig, kwam hij 18 kg aan en herstelde hij voldoende om terug de zee in te kunnen. Zeehonden kunnen perfect alleen leven in het water. We verwachten dat Billy de draad gemakkelijk weer oppikt. Mocht hij toch ergens terug aanspoelen, dan is hij gechipt en kunnen we hem verder opvolgen.”
Story image

Dapper ​ trotseerde Billy de hevige wind en waggelde hij zonder aarzelen de Noordzee in, onder het goedkeurend oog van Steve Vermote van Sea Life, burgemeester Prasse en een 200-tal nieuwsgierige toeschouwers die op een veilige afstand het unieke tafereel aanschouwden.

De grootste en vooral leukste strand clean-up van de Lage Landen

Naast opruimen, was er nog veel meer te beleven op de hoofdlocatie in Blankenberge. Vlakbij de O’Neill Beach Club, de winnende surfclub van vorig jaar, verzamelden honderden mensen om te genieten van een uitgebreid programma, Onder hen ook ambassadrice Tiany Kiriloff, beach lover van het eerste uur. Na het startschot om 13:00 ging ze zelf actief mee opruimen.

“Na zoveel edities blijf ik versteld staan wat mensen allemaal achterlaten op het strand. Plastic zakjes met hondenpoep bijvoorbeeld…. waarom doe je de moeite om het in een zakje te steken en laat je het dan toch achter?”, klinkt het bij Tiany. “En sigarettenpeuken, in duizendtallen. Het is nochtans zo een kleine moeite om die even weg te steken en daarna in de vuilnisbak te gooien. Eneco Clean Beach Cup schudt ons allemaal nog eens goed wakker. Ik hoop dat initiatieven als deze, samen met steden en gemeenten blijven inzetten op sensibilisering, zolang het nodig is.”

Ook het educatieve luik ontbrak niet tijdens deze Eneco Clean Beach Cup. Professor Jan Seys gaf een toelichting over de impact van het afvalprobleem op mens en omgeving. Daarnaast stond er een ‘ecologisch theater’ op het programma en de allerkleinsten werden meegenomen naar Viesvuilland, een educatieve animatie rond afvalpreventie. Ook was er ruimte voor een meet en greet met twee zeemeerminnen en kon je de hele namiddag genieten van interviews en muziek onder leiding van StuBru-dj’s.

Sunweb organiseerde een digitale schattenjacht: schoongemaakte plaatsen werden in de WePlog app groen gekleurd. Op de twee hoofdlocaties werd er vurig gezocht en gingen winnaars Linda Noppe en Leen De Cock elk met Sunweb travel cheque ter waarde van 1.000 EUR aan de haal. Wie de komende dagen verder plogt, maakt nog steeds kans op de overige schatten.

 

Over Eneco Clean Beach Cup

De Eneco Clean Beach Cup is een jaarlijkse grote strandschoonmaak waarbij er voor minder plastic en ander afval wordt gepleit. De strand opruimactie is een gratis evenement waarbij, samen met verschillende Nederlandse en Belgische surf- en beachclubs, massaal wordt opgeroepen om stil te staan bij de plastic problematiek in onze oceanen en stranden. Samen met deze partijen worden de kustlijnen schoongeveegd. Elk jaar wordt er een andere badstad in het middelpunt gezet. Naast de grote opruimactie worden er tal van activiteiten georganiseerd voor groot en klein, altijd met een knipoog naar de zee. De locatie die de meeste vrijwilligers naar het strand krijgt, ontvangt de jaarlijkse Eneco Clean Beach Cup. 

 

Nieuws