Bedrijfsparking ScioTeq krijgt innovatieve carport met 1800 dubbelzijdige zonnepanelen
Carports op parkings uitstekend alternatief om zonne-energie op te wekken, zegt energieproducent Eneco
KORTRIJK – Sinds kort parkeren de werknemers van ScioTeq, ontwikkelaar en producent van hoogtechnologische beeldschermen voor luchtverkeersleiding, de luchtvaart-, en defensie-industrie, hun auto onder een innovatieve carport. ScioTeq heeft op de bedrijfsparking van het hoofdkantoor in Kortrijk een zonnecarport gebouwd met 1800 dubbelzijdige zonnepanelen. Tegelijk wordt ook het regenwater dat op de carport valt, afgevoerd naar een eigen waterbuffer. “Om technische redenen kunnen wij momenteel geen zonnepanelen op ons dak leggen”, zegt Frank Timmermans, CEO van ScioTeq, “maar de carport met zonnepanelen is een uitstekend alternatief dat we samen met de experten van Eneco ontwikkeld hebben”. Het project kwam tot stand via een zogenaamde derdepartijfinanciering.
Duurzaamheid is voor veel bedrijven al lang geen window dressing meer. Zo ook bij ScioTeq dat de ecologische voetafdruk van z’n vestiging in Kortrijk wil verkleinen. Omdat het momenteel niet mogelijk is zonnepanelen te leggen op het dak van de fabriek, werd er uitgekeken naar een alternatieve oplossing. En die is er nu: een carport op de personeelsparking.
“We hebben een grote parking met 230 plaatsen omdat veel van onze mensen uit de ruime omgeving van West-Vlaanderen of zelfs vanuit Frankrijk komen. Die parking hebben we nu opgewaardeerd. De carport is een voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik. De zonnepanelen zijn bifaciaal, wat wil zeggen dat ook de onderkant lichtgevoelig is. Gezien de hoogte van de carport verwachten we dat we hierdoor extra energie kunnen opwekken. En door een slimme constructie is er geen verlies van parkeerruimte. Het regenwater wordt tenslotte afgevoerd naar een nieuw aangelegde wadi”, zegt Joost Iserbyt, Vice President Operations van ScioTeq.
ScioTeq omarmt duurzame technologie
De zonnecarport telt 1800 panelen, goed voor een capaciteit van 794 kWp en een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 750 MWh. ScioTeq zal 95% procent van de energie die de zonnepanelen produceren, gebruiken in de eigen productie. De jaarlijkse productie van het zonnepark is goed voor 25% procent van het totale elektriciteitsverbruik van ScioTeq. Met deze installatie wordt jaarlijks de uitstoot van 345 ton CO2 vermeden.
“Deze investering past perfect in onze groene filosofie”, zegt Frank Timmermans. “Dagelijks doen we inspanningen om onze technologische oplossingen groener en duurzamer te maken. Dus daarom kan deze investering zeker niet achter blijven.”
Bijkomend voordeel is dat de zonnepanelen in de zomer voor schaduw zorgen, zodat de temperatuur in de geparkeerde wagens binnen de perken blijft.
“Bedrijfsparkings worden nog vaak over het hoofd gezien als alternatief voor zonnepanelen op een dak. Er zijn nog talloze bedrijven die deze ruimtes op een efficiëntere manier zouden kunnen benutten. Door de huidige innovatieve constructies moet je trouwens geen parkeerplaatsen meer opgeven, iets wat vroeger wel het geval was”, zegt Iwein Goigne, managing director Eneco Solar België.
In een latere fase worden er ook laadpalen voorzien, zodat bestuurders van elektrische wagens onmiddellijk hun voertuig kunnen opladen.
Derdepartijfinanciering
Dit project bij ScioTeq is tot stand gekomen via een zogenaamde derdepartijfinanciering. Eneco neemt de volledige investering van 750.000 euro én de onderhoudskosten op zich. Eneco monitort de installatie en stuurt bij indien nodig. De opgewekte stroom wordt vervolgens verkocht tegen een vooraf afgesproken prijs, zonder impact van schommelingen op de energiemarkt. Na 20 jaar wordt ScioTeq gratis eigenaar van de zonnepaneleninstallatie.
Noot voor de redactie
Er zijn dronebeelden beschikbaar voor de audiovisuele pers.