2 Icon 6A840185-0766-4EA7-A0F1-D354DB1A63C1@3x calendar B4F93828-96F8-4437-8CF6-80599DC64A39@3x Icons/32x32/Checkmark-circle-2 Icons/24x24/Down Icons/24x24/Left Icons/24x24/Right Icons/24x24/Up Icons/32x32/Euro 06. Icons / Hide-password 2C590C06-90E1-4A9B-92FB-4E0AAFECDDFE@3x Icons/32x32/Gauge Icons/32x32/Leaf Loep 73D37533-9543-40A2-B01F-747B439E090F PVpaneel 1537E9F1-32E4-40F1-A0CF-C6E137D84DFB@3x reacties 84F88D51-93B4-4DBF-A66C-67FFCA35A637@3x A48A0A54-2715-43CE-8952-A3CB33BD32BB@3x Icons/32x32/Toon ToonApp YouTube-icon-dark Icons/32x32/Checkmark-circle-2 Icons/32x32/Euro Icons/32x32/Gauge Icons/32x32/Leaf Icons/32x32/Toon Icons/24x24/Down Icons/24x24/Left Icons/24x24/Right Icons/24x24/Up Icons/24x24/Up
Eneco, Ocean Winds en Otary vormen strategisch consortium om gezamenlijk deel te nemen aan de aanbesteding voor de offshore wind Prinses Elisabeth concessies in België.

Eneco, Ocean Winds en Otary vormen strategisch consortium om gezamenlijk deel te nemen aan de aanbesteding voor de offshore wind Prinses Elisabeth concessies in België.

Brussel, 12 juli 2024 - Drie prominente energiebedrijven, Eneco, Ocean Winds (de joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE die zich toelegt op offshore windenergie) en Otary, kondigen de vorming aan van een strategisch partnerschap (onder voorbehoud van alle vereiste goedkeuringen van regelgeving/mededinging) om gezamenlijk deel te nemen aan de aanbesteding voor de Prinses Elisabethconcessies voor offshore windenergie in België.

Offshore windenergie is een hoeksteen van de Belgische energietransitie, omdat het een van de meest kosteneffectieve, veilige en betrouwbare manieren biedt om energie te produceren. Het consortium, dat reeds een bestaand partnership is in België via het offshore windpark SeaMade, sinds eind 2020 met succes operationeel, brengt ongeëvenaarde expertise en ervaring samen in het opwekken van hernieuwbare energie uit offshore wind, terwijl het lokale kansen biedt en lokale banen creëert.

Het consortium is opgericht om deel te nemen aan de komende aanbestedingen voor de Prinses Elisabethzone (PEZ), die zullen worden opgesplitst in drie percelen: één voor de ontwikkeling van een offshore windpark van 700 MW en twee percelen voor de ontwikkeling van offshore windparken van elk 1.225 tot 1.400 MW. Het consortium is van plan deel te nemen aan elk van de komende aanbestedingen voor PEZ, waarvan de eerste naar verwachting in 2025 zal plaatsvinden.

Door hun krachten te bundelen om deel te nemen aan deze aanbestedingen, kunnen Ocean Winds, Otary en Eneco de meest competitieve offerte indienen en state-of-the-art offshore windparken opleveren en zo hun bijdrage aan de Belgische energietransitie vergroten.

Er zijn al voorbereidende werken aan de gang, waaronder site-evaluaties door de overheid en de aanleg van het Prinses Elisabetheiland voor de offshore netaansluiting door Elia. Er is echter nog werk aan de winkel om een tijdige realisatie van het project te garanderen, waaronder de projecten Ventilus en Boucle du Hainaut die kritisch zijn voor de versterking van het net op het vasteland.

Eneco Groep is met een hernieuwbare productiecapaciteit van meer dan 2.500 MW een toonaangevende speler op het gebied van levering en productie van duurzame energie en een van de grootste en meest prominente spelers in de windenergiesector in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Eneco Wind België heeft meer dan 500 MW aan onshore en offshore windenergiecapaciteit in België. Eneco is sinds 2007 actief in offshore windenergie en is momenteel betrokken bij 8 windparken in de Noordzee, waaronder de projecten Norther en SeaMade in België.

Met 1,5 GW aan offshore windenergie die al in bedrijf is en momenteel tegelijkertijd nog eens 2 GW bouwt in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk, is Ocean Winds een leider in de offshore windindustrie. Ocean Winds, een 50:50 joint venture tussen ENGIE en EDPR, ontwikkelt, bouwt en exploiteert met succes offshore windparken in 8 landen wereldwijd. Met een bewezen staat van dienst in het focussen op technologie, veiligheid, het creëren van lokale kansen, coëxistentie en innovatieve beloningsregelingen, neemt Ocean Winds actief deel aan het verplaatsen van offshore windenergie als een belangrijk onderdeel van de dringende wereldwijde energietransitie. Als aandeelhouder van Ocean Winds zal ENGIE zijn commerciële en marketingexpertise inbrengen in het consortium om klanten in België te voorzien van duurzame, betrouwbare en betaalbare energie; en EDPR, dat sinds 2008 in België aanwezig is, heeft een sterke staat van dienst op het gebied van hernieuwbare energiebronnen - wind- en zonne-energie - wereldwijd en zal zijn knowhow toevoegen om het consortium te ondersteunen.  

Otary speelt een belangrijke rol l bij de ontwikkeling van hernieuwbare offshore-energie in België. Met een portfolio van 800 MW aan operationele projecten heeft Otary aangetoond dat het in staat is om betrouwbare, kosteneffectieve hernieuwbare energieprojecten te ontwikkelen, te bouwen en te exploiteren. Door gebruik te maken van zijn lokale aanwezigheid en ervaring, streeft Otary ernaar het meest concurrerende bod in te dienen.

Het aanbestedingsproces zal naar verwachting zeer concurrerend zijn, waarbij verschillende toonaangevende wereldspelers strijden om de concessies. De gecombineerde expertise, innovatieve aanpak en toewijding aan uitmuntendheid van het consortium maken hen echter tot een sterk consortium.

 

"Ocean Winds is verheugd om opnieuw samen te werken met Otary en Eneco voor de Princess Elisabeth offshore windtenders. Onze deelname zal gebaseerd zijn op onze internationale expertise en ervaring van onze drie operationele offshore windparken en vier in aanbouw, gecombineerd met de lokale kennis van Otary en Eneco. We kijken ernaar uit om de positieve effecten van het succesvol operationele SeaMade-windpark te gebruiken om meer schone energie uit offshore wind te halen voor de energietransitie van België", aldus Wouter Vandekerkhove, Country Manager België en Nederland voor Ocean Winds.
"De aanbestedingen van Prinses Elisabeth zullen complex zijn, gezien de ambitie van de Belgische regering om de nieuwe offshore windparken te realiseren volgens een zeer strak tijdschema, tegen de laagste prijs voor de samenleving en dit terwijl de netinfrastructuur nog in ontwikkeling is. Als Belgisch bedrijf en specialist in offshore windenergie wil Otary aan de voorhoede blijven staan van de energietransitie in ons land. Onze voorbije samenwerking met Ocean Winds en Eneco is zeer succesvol geweest en brengt de elementen samen die de overheid oplegt om opnieuw succesvol te zijn op PEZ", aldus Mathias Verkest, CEO van Otary.
"Met ons One Planet Plan geven we invulling aan een echte ambitie: klimaatneutraal zijn in 2035. Daarvoor moeten we onze investeringen in hernieuwbare energie verder versnellen", zegt Miguel de Schaetzen, CEO Eneco Wind Belgium. "Trots en dankbaar om deel uit te maken van dit consortium met deskundige partners – met wie we een langdurige relatie hebben – versterken we de leidende positie van Eneco in de energietransitie en voegen we de daad bij het woord: we leveren al onze klanten 100% lokaal geproduceerde groene stroom."
SeaMade
SeaMade

 

 

Nieuws