2 Icon 6A840185-0766-4EA7-A0F1-D354DB1A63C1@3x calendar B4F93828-96F8-4437-8CF6-80599DC64A39@3x Icons/32x32/Checkmark-circle-2 Icons/24x24/Down Icons/24x24/Left Icons/24x24/Right Icons/24x24/Up Icons/32x32/Euro 06. Icons / Hide-password 2C590C06-90E1-4A9B-92FB-4E0AAFECDDFE@3x Icons/32x32/Gauge Icons/32x32/Leaf Loep 73D37533-9543-40A2-B01F-747B439E090F PVpaneel 1537E9F1-32E4-40F1-A0CF-C6E137D84DFB@3x reacties 84F88D51-93B4-4DBF-A66C-67FFCA35A637@3x A48A0A54-2715-43CE-8952-A3CB33BD32BB@3x Icons/32x32/Toon ToonApp YouTube-icon-dark Icons/32x32/Checkmark-circle-2 Icons/32x32/Euro Icons/32x32/Gauge Icons/32x32/Leaf Icons/32x32/Toon Icons/24x24/Down Icons/24x24/Left Icons/24x24/Right Icons/24x24/Up Icons/24x24/Up
Groene stroomleverancier Eneco lanceert app die energieverbruik monitort en helpt besparen op factuur

Groene stroomleverancier Eneco lanceert app die energieverbruik monitort en helpt besparen op factuur

Slimme algoritmes en data via digitale meter zorgen voor transparant inzicht in energieverbruik en energieproductie

MECHELEN ​ - vrijdag 7 juli 2023. Een unieke app van groene stroomproducent Eneco laat zijn klanten in Vlaanderen met een digitale meter toe om beter in kaart te brengen waar hun energieverbruik naartoe gaat. Met de 'Eneco Smart Meter'-app wil de energieleverancier zijn klanten helpen om te besparen op hun energiefactuur. Opvallend: dure meetapparatuur of slimme stopcontacten zijn daarvoor niet nodig. Eneco ontwikkelde een slim algoritme waardoor het energieverbruik van elk huishouden kan geanalyseerd worden. Michiel Pierreux, Chief Commercial Officer van Eneco België legt uit: “Via deze app geven we iedereen de tools in handen om hun verbruik aan te pakken. We ontwikkelen ons zo tot een echte energieregisseur voor onze klanten.”

Story image

De meeste mensen hebben geen flauw benul hoeveel ze dagelijks ​ verbruiken en hoe dit zich vertaalt in euro’s. Daarnaast zijn er gezinnen met zonnepanelen op het dak die geen idee hebben hoeveel ze zelf opwekken en hoeveel hen dat opbrengt. Met de lancering van de ‘Eneco Smart Meter’-app wil het energiebedrijf zijn klanten een veel beter en meer transparant inzicht geven in dat verbruik. En dat zonder dure meetapparatuur of slimme stopcontacten te installeren.

“De mensen vragen steeds meer transparantie en dat is ook begrijpelijk door de hoge energierekeningen die we vorig jaar kenden. Tegelijk wordt de energiemarkt ook steeds complexer en verandert ze razendsnel. Maar dat geeft ons de mogelijkheid om te innoveren, onder meer met gegevens via de digitale meter. Op basis van die klantendata waar we onze slimme algoritmes op loslaten, brengen we het energieverbruik van klanten helder in kaart en kunnen we ze ondersteunen in het duurzamer omgaan met hun energie." Michiel Pierreux, Chief Commercial Officer van Eneco.

Verbruikscategorieën

De gegevens die de digitale meter registreert, kan Eneco – na akkoord van de klant - analyseren. Slimme algoritmes van Eneco vergelijken anoniem de verschillende verbruiksprofielen en herkennen daarbij gebruiks- en toestelpatronen. Zo kan Eneco het persoonlijk elektriciteitsverbruik herleiden naar verschillende categorieën zoals ‘wassen en drogen’, ‘koelkasten en vriezers’ en ‘verlichting en entertainment’. Voor het gasverbruik wordt inzicht gegeven in de verhouding tussen sanitair warm water, verwarming en eventueel koken.

Via de ‘Eneco Smart Meter’-app krijgt de gebruiker zo overzichtelijk te zien welke categorieën meer of minder energie vreten in kWh én hoeveel hen dat ook effectief in euro’s kost. Zelfs sluimerverbruik wordt in kaart gebracht, waardoor gebruikers zien wat de kostprijs is van toestellen die in stand-by-modus staan. Bovendien kunnen gebruikers via het maandbudget nagaan of hun verbruik in lijn ligt met het voorziene verbruik én voorschot. Op die manier stelt de app zijn gebruikers in staat om slimmer om te gaan met het energieverbruik en grip te krijgen op de eindfactuur.

Meer zonne-energie zelf verbruiken

Voor eigenaars van zonnepanelen is de app extra interessant: zij kunnen hun productie voortaan perfect opvolgen en niet alleen zien hoeveel stroom er op het net gezet wordt, maar ook nagaan hoeveel van de opgewekte stroom ze zelf gebruiken. Met dit inzicht kunnen klanten hun zelfverbruik monitoren en verhogen. Met de afschaffing van de terugdraaiende teller (bij een digitale meter), is het optimaliseren van zelfverbruik immers financieel nog interessanter geworden.

“Met deze app zorgen we ervoor dat de klanten inzicht krijgen in hun energieconsumptie. Voor veel mensen is dit nog een blinde vlek. We willen af van het buikgevoel en transparant laten zien welke categorieën veel energie verbruiken en hoeveel dat kost. Als energieregisseur willen we onze klanten ontzorgen en de juiste weg wijzen in de verdere omschakeling naar groene stroom en het duurzaam gebruik van energie.” Michiel Pierreux, Chief Commercial Officer van Eneco.

Verder ontwikkelen

Eneco blijft de app ondertussen verder ontwikkelen. Bovendien wil de app het mogelijk maken om vergelijkingen te maken met (gemiddelde) gezinnen in gelijkaardige situaties. Zo zie je als klant direct op welke categorieën je nog kan besparen én verduurzamen. Tot slot zal de app op korte termijn gebruikers helpen om hun piekverbruik onder controle te houden zodat ze meer grip krijgen op het capaciteitstarief.

”De energietransitie staat aan het begin van een digitale en slimme omwenteling. Met producten en diensten zoals onze smart meter app, de slimladen app en ​ dynamische tarieven zullen we klanten nog meer de aansluiting kunnen laten maken met het energiesysteem van de toekomst, met nog veel meer Belgische wind- en zonne-energie. Onze app – die we steeds verder zullen ontwikkelen - zal dit ondersteunen en faciliteren. Als energieregisseur ontzorgen we onze klanten om zo optimaal te kunnen genieten van de voordelen van de energietransitie.” Tom Defruyt – Innovation Manager van Eneco.

 

Persberichten