Natuurgebieden Robbroek en de Warande krijgen 10.400 nieuwe bomen dankzij steun van groene stroomproducent Eneco
Bosuitbreiding om versnippering van natuur tegen te gaan en effecten van klimaatverandering beter op te vangen
Mechelen, vrijdag 24 november 2023. Een duizendtal medewerkers van zowel groene stroomproducent Eneco als telecomoperator Telenet gaan dit weekend samen met de vrijwilligers van Natuurpunt en Agentschap Natuur en Bos 10.400 nieuwe bomen aanplanten in de natuurgebieden Robbroek en de Warande, gelegen tussen de Zenne en de Leestsesteenweg. Hiermee wordt meer dan 4 hectare nieuw bos gerealiseerd. Met deze boomplantactie worden de twee natuurgebieden Robbroek en Den Battelaer weer verbonden met elkaar. Op termijn moet er in die omgeving één grote groene cluster komen.
Een duizendtal medewerkers van Eneco en Telenet gaan dit weekend samen met de natuurliefhebbers van Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos de handen uit de mouwen steken in het Robbroek en de Warande, twee mooie natuurgebieden gelegen tussen de Zenne, Leeststesteenweg en de Leuvense vaart.
In totaal gaan zo’n 10.400 jonge bomen (zaailingen van 1 tot 3 jaar oud) de grond in. Deze jonge bomen hebben een grotere slaagkans dan grotere bomen en zijn bovendien makkelijker en goedkoper om aan te planten. Niet alle geplante bomen zullen de komende zomers overleven, daarom zijn er ruim voldoende bomen geplant.
Inheemse boomsoorten
Er wordt gekozen voor inheemse boom- en struiksoorten die goed gedijen in de vochtige ondergrond. Het gaat dan voornamelijk om zomereik (4500), winterlinde (800), olm (600) en haagbeuk (500). Verder zal er ook onder meer zwarte els, meidoorn, hazelaar en vlier worden aangeplant. Aan de bosrand wordt geopteerd voor lagere soorten die het licht beter doorlaten en zo bijdragen aan een betere biodiversiteit.
Met deze boomplantactie is groene stroomproducent Eneco niet aan zijn proefstuk toe. Elke jaar plant het bedrijf ergens in Vlaanderen een bos. Maar omwille van de onmiddellijke nabijheid met zijn kantoren heeft deze actie in het Robbroek net een iets andere betekenis.
“Dit bos ligt in onze achtertuin, aangezien ons hoofdkwartier zich vlakbij de Battelbrug bevindt. Als bedrijf dat hernieuwbare energie produceert, is het logisch dat we ook een duurzame en positieve impact willen hebben op de lokale gemeenschap waar we gevestigd zijn. Bossen halen CO2 uit de lucht en slaan de koolstof op. Hun belang voor het klimaat is al langer bekend. Daarom zetten we hier echt op in. We zijn trots dat we het natuurgebied De Warande op deze manier verder kunnen versterken.” Bert Clinckers, managing-director Eneco België.
Tegen de versnippering
Nergens in Europa is de natuur zo versnipperd als in Vlaanderen. 90% van de Vlaamse natuurgebieden is amper 1 hectare groot. Door deze actie worden de twee natuurgebieden Den Battelaer en Robbroek weer verbonden met elkaar. Het belang van deze verbinding is dan ook niet te onderschatten voor de biodiversiteit. Het effect van eerdere boomplantacties is trouwens nu al zichtbaar. De biodiversiteit van de fauna en flora neemt zienderogen toe. Er zijn zeldzamere vogelsoorten - zoals de blauwborst en de nachtegaal - en de moerassprinkhaan, die weer vaker worden gespot. Tegelijk zal het stuk natuur in de toekomst een belangrijke rol spelen om de effecten van droge en hete zomers beter op te vangen. Bomen zijn noodzakelijk om het water vast te houden.
Het lange termijndoel is de zeer versnipperde natuurkernen van samen 2.200 hectare om te vormen naar een meer verbonden natuurkern van 10.000 hectare. Niet alleen overheden, maar ook gemotiveerde particulieren en geëngageerde bedrijven zoals Eneco en Telenet bewijzen dat ze hier een rol in kunnen spelen.