Nooit zoveel zonne-energie gebruikt in een maand tijd in Vlaanderen
Analyse Eneco: een tiende van totale energieverbruik in juli komt van de zon
Vlamingen haalden de afgelopen maand maar liefst 10% van hun energieverbruik uit de zon. En dat is een record. Dat blijkt uit een analyse van duurzame energieleverancier Eneco op basis van cijfers van het Vlaams Energieagentschap en APERe, de vereniging voor de bevordering van hernieuwbare energiebronnen. De voornaamste reden waarom we meer zonne-energie verbruiken komt doordat we meer zonnepanelen installeren. En ook het zonnige weer speelt een rol. Toch verstoorde de hittegolf en de droogte het rendement van de zonnepanelen.
Ook deze keer zorgt de maand juli voor een hoog rendement van zonnepanelen. De zonnepanelen in Vlaanderen produceerden de voorbije vier weken 426 GWh* aan zonne-energie, goed voor maar liefst 10% van het Vlaamse energieverbruik, een recordpercentage. Volgens Eneco, de grootste groene energieleverancier van ons land, is het hoge energieverbruik vooral te verklaren door een stijging in het aantal zonnepanelen. Zo installeerde de energieleverancier dit jaar al een tiende meer zonnepanelen in België. En ook het zonnige weer zorgde voor het tweede jaar op rij voor een hogere productie in de maand juli dan verwacht
“We verwachten voor deze maand dat al onze 295.000 zonnepanelen 9,9 GWh zullen produceren, wat overeenkomt met het gemiddeld jaarverbruik van 2820 gezinnen. Bovendien is er 12% meer zonne-instraling dan verwacht, wat resulteert in 1 GWh meer productie dan voorzien of 303 gezinnen extra die profiteren van zonne-energie.”
Stefanie Vande Kerckhove, Asset Manager van Eneco Solar
Warmte spelbreker
Terwijl het vele zonlicht een zege was voor de energieproductie, was de extreme warmte en de droogte van deze week dat niet. Het rendement van de meeste zonnepanelen daalt met ongeveer 0,4% per graad boven de 25°C. Op de warmste dag ooit (>40°C) ging daardoor zo’n 6% zonne-energie verloren. Bovendien was het door de hittegolf te warm voor techniekers om overdag op het dak te werken.
“Wanneer de temperatuur van 35°C overschreden wordt, vinden we het niet veilig genoeg om op het dak met zonnepanelen te werken. We vragen onze medewerkers om steeds last-minute een risicoanalyse uit te voeren vooraleer ze het dak betreden. Als die negatief is, nemen we geen risico’s. Om mensen en bedrijven toch uit de nood te helpen, zijn sommige teams wel vroeger - voor de grote hitte - gestart.”
Stefanie Vande Kerckhove, Asset Manager van Eneco Solar
Volgens cijfers van APERe is Vlaanderen verantwoordelijk voor 75 procent van de totale zonne-productie in ons land, in Wallonië is dat 24 procent en in Brussel 2 procent.