Krachtige wind maakt 2 kernreactoren overbodig
Dit weekend - vanaf zaterdagmiddag tot zeker begin volgende week - zullen de windmolens op zee die instaan voor onze elektriciteit op nagenoeg volle capaciteit draaien. Dat zegt groenestroom leverancier Eneco, gebaseerd op de meest recente weersvoorspelling.
Het is al bijna de hele week windstil. In heel West-Europa trouwens. Oorzaak was een hogedrukgebied. Er dreigde niet meteen een stroomtekort, omdat het niet extreem koud was en het verbruik dus niet steeg. Bovendien bleek uit onderzoek van de cijfers dat over de ganse periode 2019 de windturbines voor 90 à 95% van de tijd voor energie zorgden. De periodes waarbij het volledig windstil is en dus de windturbines niet werken zijn eerder uitzonderlijk.
Maar dit weekend veranderen de weersomstandigheden. Vanaf zaterdagmiddag trekt de wind geleidelijk weer aan. Tegen maandag voorspelt het KMI zelfs een vrij krachtige zuidwestenwind, met windsnelheden tot 5 beaufort.Dat betekent dat alle windparken op zee met maximale capaciteit zullen draaien. Op dat moment leveren de windmolens een even groot vermogen als de reactoren van Doel 1 en 3, zo’n 1400 megawatt.
Doordat de windmolens op volle kracht draaien kunnen de prijzen van elektriciteit die de leveranciers zullen aankopen op de markt licht dalen. Voor de gewone, particuliere gebruikers is er geen impact op de prijs op korte termijn. De meeste particulieren hebben een contract met een vaste jaarlijkse prijs.
Op 8 december vorig jaar was er nog een record aan windproductie in ons land. Windturbines op land en op zee waren toen goed voor 3.100 MWh. De omstandigheden waren toen ideaal. Het waaide hard, maar niet te hard, zodat de windmolens op zee niet moesten worden uitgeschakeld. Een windsnelheid van 10 meter per seconde (5 beaufort) is ideaal voor een windmolen.